Den digitale verden er i konstant endring og utvikling. Det kommer stadig nye funksjoner, oppdateringer og forbedringer. Endringene kan være både positive og negative, men for bedrifter er det viktig å følge med på utviklingen og være med hele veien. I dag skriver jeg mitt siste blogginnlegg i kurset digital markedsføring og kommer til å skrive om dannelsen av ekkokammere og filterbobler i sosiale medier og diskutere hvordan dette kan påvirke fremtiden til digital markedsføring og samfunnet rundt.

Så hva er et ekkokammer og hvordan fungerer filterbobler?

I følge Wikipedia er et ekkokammer en metaforisk beskrivelse, som beskriver en situasjon hvor informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon og repetisjon innenfor en avgrenset gruppe. I et ekkokammer sees det gjerne bort ifra meninger eller fakta som bryter med konsensus innenfor gruppen, så det blir lite plass for motstridende synspunkter. Derfor forsterkes troen på oppfatningene som allerede eksisterer i et ekkokammer.

Hva er filterbobler og ekkokammer, og hvordan påvirker dette samfunnet? |  DIG2100 (2103)

I følge SNL er filterbobler en systematisk, individuelt tilpasset avgrensing av informasjon og opplevelser på internett som kan føre til ensretting og stagnasjon hos enkeltbrukere eller grupper. En filterboble oppstår når en algoritme på en nettside sorterer informasjon en bruker søker etter, basert på informasjon om brukeren. Som et resultat av dette vil vi som brukere i stadig økende grad få bekreftet våre egne synspunkt, mens vi samtidig blir utestengt fra informasjon som ikke stemmer med våre egne oppfatninger. Slik blir vi gradvis kapslet mer og mer inn i vår egen kulturelle og ideologiske boble av likesinnede. Både Google og Facebook bruker algoritmer som velger informasjon som er basert hva du klikker deg inn på. Desto mer du søker rundt på nettet vil algoritmene lære å forstå hva du er interessert i og videre vil dem velge ut informasjonen som passer deg. 

The sosiale dilemma

I den amerikanske docudramafilmen Det sosiale dilemma viser filmen den farlige effekten sosiale medier har på menneskeheten- og det er skaperne og teknologi-ekspertene selv, som slår alarm (Netflix, 2020). På de ulike digitale plattformene er det som nevnt tidligere algoritmer som filtrerer menneskers interesser, alder, hvor du bor, venner, jobb, ut ifra hvor lang tid du ser på et innlegg, bilde, video og hva de liker og kommenterer, nøye planlagt viser plattformen deg det de tror du vil se ut ifra all dataen de sitter med. Utseende til plattformenes apper er til og med nøye planlagt og ingenting er opp til tilfeldighetene, designet på appene er skapt for å gjøre mennesker avhengige. Ved bruk av funksjonene likes, kommentarer, delinger, reaksjoner skaper det en avhengighet av oppmerksomhet og behovet for å holde seg oppdatert.

Jeg har selv vokst opp i generasjonen som fikk Instagram, Facebook , Twitter og Snapchat i alderen 13 og har 9 år senere fortsatt aktive kontoer på plattformene den dag i dag. Jeg tenker i blant på hvordan dette har påvirket meg i oppveksten og miljøet rundt meg, og om ting hadde vært annerledes om vi ikke hadde fått sosiale medier i så ung alder. Min mening etter å ha vokst opp med sosiale medier er at det skaper en falsk følelse av tilhørighet og at man er godt likt dersom man har mange liks, kommentarer og følgere, men virkeligheten er det ikke alltid slik. Og jeg tror mange unge blir veldig selvopptatt, og bryr seg mer om det ytre enn det indre siden å jobbe med det ytre betyr mer på sosiale medier, mens det indre betyr alt i den virkelig verden.

Lag annonser som skiller seg ut i sosiale medier! | Digital Opptur
bilde hentet fra digital opptur

Et eksempel er når venner eller familie samles ser du ofte alle på hver sin mobil, og deler øyeblikkene med andre som ikke er tilstede. Det er ikke noe galt med det, men problemet er at menneskene ikke er tilstede her og nå, de er tilstede i den lille filterboblen på mobilen eller nettbrettet sitt for å vise og dele hva de driver med til alle på nett enn å fysisk være tilstede med vennene og familien. Etter jeg så filmen det sosiale dilemma ble jeg veldig bevisst på akkurat det her. Jeg observerer ofte omgivelsene rundt meg hvor jeg ser kvinner på trilletur med babyen med mobilen i hånden, og kjærestepar på date som sitter på hver sin telefonen uten å si noe til hverandre, barnefamilier som er ute å spiser hvor ungene sitter med øreklokker og Ipad rundt middagsbordet.

Ut i fra det her vil jeg si at filmen tar opp en viktig tematikk, som er et problem i samfunnet, jeg vet filmen har fått mye kritikk, men filmen åpnet øynene mine ihvertfall. De fleste mennesker bruker flere timer om dagen på sosiale medier og bruker mindre tid til å tenke, kjede seg og være tilstedet der de er. Mange unge i dag sliter med FOMO altså fear of missing out fordi alt blir lagt ut på sosiale medier og det er ikke bare en plattform, det er både insta, snap, vsco osv. Unge og voksene i dag kan ikke unngå å ikke få med seg at folk er på fest, ute å drikker eller trener eller hva enn folk driver med, alt blir lagt ut – så ikke rart at tallene på depresjon, angst og selvmordsraten øker når man konstant blir presentert en falsk virkelighet via sosiale medier. Dette er noe digitale markedsførere burde tenke på fremover.

Annonsering på sosiale medier

Utviklingen på digital markedsføring på sosiale medier har utviklet seg enormt de siste årene og vil fortsette å videre utvikle seg i tiden fremover. En stor andel av befolkningen bruker sosiale medier daglig som vises igjennom statistikken til Ipsos, både til privat og profesjonelt bruk. Ut ifra at det er et såpass stort publikum på de ulike digitale plattformene er det et umerket sted å nå ut til potensielle kunder. Ettersom en så stor andel av befolkningen har aktive kontorer på de store mediene som Instagram, Facebook og Snapchat blir det naturlig at bedrifter og selskaper velger å bruke disse kanelene for å markedsføre seg på. Ofte blir de ulike mediene brukt til å kontakte bedriftens kundeservice gjennom ulike funksjoner, ettersom mange kan føle at tersklene for å kontakte en bedrift er lavere gjennom chat enn å ringe selve selskapet.

Det har blitt populært å bruke influencere til å markedsføre produktene sine på sosiale medier, Influencer marketing handler om å markedsføre varemerket og produktene dine gjennom innflytelsesrike personer som er populære hos målgruppen din.(Ateles, 2021). Et eksempel med influencer Jørgine Massa Vasstrand også kalt Funkygine som er en kjent treningsprofil i Norge, hun reklamerer for mange ulike selskaper som er relevante innenfor helse, trening og sunn matvarer på sine kanaler ettersom målgruppen hennes er mennesker som er opptatt av livsstid og trening som hun kan inspirerer på sine medier. Under ser du to eksempler på annonser hun har publisert på Instagram.

Så hvordan påvirker filterboblene den digitale markedsføringen på sosiale medier i dag? Det skjer igjennom at man får begrenset med informasjon på feeden og på utforsk. Noe som er positivt med filterbobler er at brukerne blir eksponert for varer eller tjenester de er interessert i basert på anbefalte algoritmer, og det vil være lettere å få solgt produktene da de kun eksponeres for brukere som har interesse for produktet eller tjenesten. Det finnes også noen negative konsekvenser av filterbobler og ekkokamre

Både filterbobler og ekkokamre kan være negativt for digital markedsføring. Ettersom det kan hindre et realistisk bilde og gi forbrukeren feil informasjon fra forskjellige sosiale medier. Mange forbrukere tar det de leser som sant og at det de leser er fakta, noe som kan føre til at forbrukere i dag kan risikere å bli manipulert. En annen negativ konsekvens kan være at filtrene filtrerer ut målgrupper som kunne vært relevant og annonser aldri kommer frem til de, ettersom filtre kan bli lurt basert på om flere bruker en enhet med tanke på at barn ofte låner PC, nettbrett eller mobilen til å gjøre skole eller spille på.

Oppsummering

For å avrunde vil jeg avslutte med å at problemstillingen med filterbobler og ekkokamre vil jeg tro bli et større problem med tide frem over for digital markedsføring. Det kommer stadig mer adsblock man kan laste ned, som vil si man unngår å få opp annonser og det har blitt strengere regler på å samle data som cookies. Det vil nok bli vanskeligere å samle inn data i fremtiden og lovene kommer nok til å bli enda strengere ovenfor å samle inn personlig data. Ettersom temaet er i vinden og filmen sosiale dilemma belyser hvordan filtreringen fungerer og hvordan sosiale medier er skapt til å gjøre oss avhengige og vi er produktet deres. Dersom du ikke har sett filmen det sosiale dilemma vil jeg anbefale den på det sterkeste å gjøre det.

Referanseliste

no.wikipedia.org/wiki/Ekkokammer funnet 10.06.21

snl.no/filterboble funnet 10.06.21

https://www.ateles.no/influencer-marketing funnet 11.06.21

ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q121 funnet 10.06.21

https://www.netflix.com/no/title/81254224 funnet 11.06.21

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.