I dagens blogginnlegg skal jeg svare på en case om Amnesty Internasjonal. Jeg har tatt utgangspunkt i stillingsannonsen de utlyser som markedsfører. I forhold til den informasjonen som ligger ute på nettsiden og sosiale medier har jeg begrenset meg til Amnesty Norge. I denne besvarelsen vil ta for seg Amnesty sine digitale kanaler, kundereisen, videre potensiale, måling, analyse i Google Analytics og SEO.

Amnesty Norge og digitale kanaler

Amnestyer verdens største menneskerettighetsorganisasjon, hvor de jobber for frihet, likeverd og rettferdighet for alle mennesker. Selskapet ble grunnlagt i 1964 og i Norge har de over ca. 100 000 medlemmer og støttespillere. Selskapet er drevet av ildsjeler som brenner for menneskerettigheter, det jobber både ansatte og frivillige.

 I dag benytter Amnesty seg av de digitale kanalene: Facebook, Instagram, Twitter og Youtube. Hvor de publiserer nesten daglig innhold hvor de kommer med nye leserinnlegg på facebook, bilder og video på instagram. De har også sitt eget nettsted hvor de skriver om deres arbeid, hva de har fått til, hvordan du kan engasjere og støtte de. Se bildene under.

Facebooksiden til Amnesty Norge

Kundereisen på nettsiden vil jeg beskrive igjennom modellen AIDA den starter med å fange oppmerksomheten og bygge kjennskap for brukeren igjennom å engasjere dem med stor trykket overskrift hvor det står «Vis verden hva du står for». Og igjennom å benytte sosiale medier om hva de holder på med og hva de får til. Videre på reisen må vekker Amnesty interessen til brukeren igjennom å lese om arbeidet deres, igjennom innleggende og videoen de publiserer på de ulike digitale plattformene.  Deretter få dannet et ønske om å engasjere seg og støtte arbeidet deres igjennom vurdering. Avslutte med formålet om få brukeren til å bli begeistret og beslutte å støtte Amnesty igjennom å kjøpe et regnbuearmbånd eller engasjere seg igjennom å bli medlem i selskapet, som er det siste steget i modellen AIDA.

For å gå nærme inn i kundereisen kan vi dele reisen inn i tre kontaktpunkter: før kjøpet, under kjøpet og etter kjøpet. Det er ikke noe fasit svar på en riktig kundereise, men det er viktig at kunden blir ivaretatt hele veien. Den kundereisen jeg komme til å skrive om er min egen oppfattelse etter jeg har sett på hjemmesiden og deres sosiale plattformer. Før kjøpet må man befinner seg der kunde er Amnesty Norge når ut til potensielle kunder igjennom oppsøkende salg på stands, annonser, underskriftskampanjer, nyhetsbrev, aktivister og de er synlige på flere digitale plattformer som tidligere nevnt. Amnesty er gode på formidle budskapet igjennom gode historier på hjemmesiden og sosiale medier, på stands deler de ut flyers med informasjon så den potensielle kunden kan lese om hva de driver med. Videre til det andre kontaktpunktet i kundereisen som er under kjøpet, her vil signaturer og kjøp skje. På hjemmesiden til Amnesty er det første du møter på et bilde øverst til høyre hvor man kan bestill armbånd, som symboliserer at du er med å støtte saken om retten til å elske hvem man vil. Prosessen med å kjøpe et armbånd er lett du kan raskt trykke på «Betal med Vipps» eller bankkort for å få et armbånd sendt hjem i posten. Litt lengre ned på nettsiden står overskriften «De trenger din signatur i dag», hvor den potensielle kunden kan lett trykke signer i dag på de ulike kampanjene Amnesty jobber for, og dersom man signerer blir man også tilbydd å melde seg inn i nyhetsbrevet deres.

Skjermbilde fra amnesty.no

Det siste steget i kundereisen er etter kjøp, som handler om oppfølging av kunden etter signering eller kjøp av et armbånd. Det er ikke nødvendigvis at kunden er fornøyd dersom de føler seg påtvunget å si ja på en stand eller i et oppsøkende salg via f.eks telefonsalg, dette bør unngås for å ikke få negativ omtale. Oppfølgingen til Amnesty er vil jeg tro er å sende nyhetsbrev med oversikt over hvordan prosjektene de har jobbet med går og holde støttespillerne oppdatert. Dersom de ikke sender nyhetsbrev er vil jeg anbefale dem å begynne med det, med litt bilder og oppdateringer som kan bidra til å skape engasjement hos giverne. Jeg vil også tro de følger opp giverne og hører om kunden ønsker å engasjere seg lokalt.

Potensiale hos Amnesty Norge

Et potensiale jeg ser hos Amnesty er å benytte den digitale plattformen TikTok for å nå flere unge og kunne skape engasjement og få delt innhold til mange igjennom engasjerende og morsomme videoer. Tiktok er et sosialt nettverk som først ble utgitt i 2016, brukerne kan dele korte videoer med sang-miming, humor, dansing, matvideoer eller de kan vise frem sine talenter. Nettverket eies av ByteDance, et selskap fa Bejing som ble startet i 2012 av Zhang Yiming (wikipedia,2021).

Et annet potensiale for å få mer oppmerksomhet rundt Amnesty er å benytte seg av influencer marketing. Jeg vil anbefale å velge en ambassadør som har samme verdier som som Amnesty. Et samarbeid med en ambassadør kan bidra til å bygge tillit mellom influencer, følger og selskapet. Et forslag på en ambassadør: Joakim Kleven ettersom Amnesty fokuserer mye på retten til å elske hvem man vil og han er i media og fronter LGBT samfunnet på sine sosiale kanaler og har vært en offentlig person i flere år.

Måling og Analyse

Amnesty får ikke noe støtte av staten, derfor er selskapet helt avhengig av støtte fra befolkningen. Et av de viktigste digitale målsettingene til Amnesty er å tiltrekke seg nye kunder og få solgt produkter ettersom de kun lever av penger fra frivillige og salg av armbånd. Ved hjelp av google Analytics er det lett å lese resultater for å se hvordan annonsen deres presterer i forhold til målsettinger. Ved hjelp av verktøyet Google Analytics vil jeg anbefale å se på følgende:

 •  Hvor nettstedets inngående trafikk kommer fra
 • Hvilke sider de klikker mest på nettsiden
 • Hvilke sider som er mest
 • Hvor lenge de blir på siden
 • Hvor mange klikker seg inn på nettsiden
 • Hvilke søkeord har søkeren brukt
 • Hvor mange klikker på nyhetsbrev
 • Hvilke sider forlater brukeren nettstedet på

SEO og synlighet

Amnesty sin synlighet per dags dato er ikke helt suveren, jeg benyttet meg av søkeordet «menneskerettigheter» som er et aktuelt søkeord for bedriften. Selskapet kom på plass nummer fem og den som kom øverst var FN. Amnesty sin synlighet har forbedringspotensiale og det kan forbedres igjennom SEO. For å være synlig i dag er det viktig å være synlig på søkemotoren til Google, som er en av de viktigste kildene til trafikk for enhver nettside. SEO står for søkemotoroptimalisering, som handler om å overbevise søkemotoren om at din nettside er den mest relevante for brukeren som søker informasjon om et produkt eller en tjeneste du tilbyr. For å oppnå synlighet på google kan man både kjøpe seg annonseplass eller klare å dukke opp i organisk søk som er helt gratis, og siden Amnesty kun er drevet av støtte vil jeg anbefale å jobbe med organisk søk. Noen eksempler på forslag innenfor SEO for Amnesty Norge:

 • For å komme høyt opp under søk på google er det viktig med relevante søkeord. Ved å gjennomføre en SEO-analyse kan vi få avdekket hvordan Amnesty.no presterer på organisk søk. Deretter er det lettere å finne ut hvilke ord som fungerer godt og hvilke ord som ikke fungerer like godt.
 • For å unngå å dukke opp på søk vi ikke ønsker kan man ha negative søkeord på annonsen. Ved å ha negative søkeord unngår vi klikk som er misvisende.
 • Viktig å huske å skrive søkeordene så enkle som mulig, fokusere på hvilke ord brukere skriver for å søke opp på bedriften for å dukke opp i søket hos dem.

Litteraturliste

Om Amnesty https://amnesty.no/ funnet 2/6-21

Om TikTok https://no.wikipedia.org/wiki/TikTok Funnet 2/6-21

Stillingsannonse https://karrierestart.no/ledig-stilling/1773791 funnet 2/6-21

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.