Vi bruker stadig mer tid på medier, og vårt forbruk av innhold på internett og sosiale medier øker mest. Unge er pålogget nettet mer enn fire timer hver dag viser statistikk fra Statisk sentralbyrå i 2017. Vi reagerer alle ulike på mediepåvirkning. Forskning viser at hvordan du oppfatter det som blir sagt eller skrevet, vil være avhengig av hvem du er, hva slags bakgrunn og erfaring du har, og hva du selv mener om saken fra før. (Ndla,2017)

Den 6 januar 2021 ble den amerikanske kongressen angrepet av aktivister som stormet kongressbygningen. I dagens blogginnlegg vil jeg ta for meg hvilken rolle sosiale medier og plattformer hadde i den forbindelse. Er sosiale medier og plattformer en pålitelig nyhetskilde og kan disse mediene ha en negativ påvirkning på oss?

Hva skjedde 6 januar 2021?

I følge wikipedia ble den amerikanske kongressen stormet den 6 januar 2021 som skjedde i forbindelse med en politisk markering utenfor det hvite hus. Markeringen startet som en fredelig protest mot valgresultatet i 2020, men utover ettermiddagen gikk en stor gruppe aktivister mot Capitol Hill og stormet kongressbygningen. Det døde totalt fem mennesker i forbindelse med stormingen. Handlingen ble i stor grad fremprovosert av sittende president Donald Trump, som holdt et folkemøte utenfor det hvite hus like før kongressen ble samlet. Trump avsluttet sin tale med ordene

«Hvis dere ikke slåss som helvete, vil dere ikke ha noe land lengere»

og bad dem sette kursen mot Capitol Hill og kongressbygningen. To uker i forkant av samlingen publiserte Trump på sin Twitter-kontoen en oppfordring til sine tilhengere til å møte opp til en demonstrasjon i Washington med ordene

«Be there, will be wild».

Det sosiale dilemma

I den amerikanske docudramafilmen fra 2020 går de i dybden på hvordan sosiale medias design er ment å pleie en avhengighet, manipulere mennesker og regjeringer, og spre konspirasjonsteorier og desinformasjon. (wikipeda,2020) I filmen forteller eksperter om at de skreddersyr feeden vår med et mål om å få mer av vår tid, oppmerksomhet, personer og bli mer verdifull for dem. Plattformene viser oss kun det vi vil se, så det vil si at om du er tilhenger av Trump og liker hva han gjør får du kun opp gode nyheter om han. Dersom du ikke liker Trump får du bare opp de negative media skriver om han og ikke noe av det bra han har fått til. Enkelt sagt er det veldig svart på hvitt. Du blir servert kun alt du foretrekker på sølvfat, jeg har selv testet ut teorien og den stemmer, dessverre! Ved at de ulike mediene kun viser deg din «side» av saken, kan det danne seg et ekkokammer der mennesker med samme ide eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon og repetisjon innenfor en avgrenset gruppe. Disse gruppen blir ofte opprettet igjennom lukkede grupper på facebook, hvor medlemmene kan føle en sterk tilhørighet.

Feilaktige Facebook-annonser

I forbindelse med valgdagen i 2020 sendte Trump-kampanjen Facebook-annonser til titusenvis av velgere i svingstater, hvor de feilaktig fortalt dem om feil valgdag en uke før valget 3 november. Annonsen skulle i hovedsak blitt annonseblokkert ettersom annonsen ikke møtte medienes retningslinjer. Facebook har tydeligvis et forbud mot annonser som gir ut feil valgdato, men annonsen fikk blitt publisert og ble sett av flere hundre tusen før Facebook fjernet annonsen. I ettertid er det mye diskusjon om det ble gjort en ærlig feil eller om det var en agenda bak det fra Trump sitt team, de valgte i å ikke kommentere på saken.(Financial times, 2020)

I sammenheng med hendelsen skriver Facebook «som vi gjorde klart i vår offentlige kommunikasjon og direkte til kampanjer, forbyr vi annonser som sier «stem i dag» uten ytterligere sammenheng eller klarhet». Trump er i dag utestengt fra flere plattformer inkludert facebook etter de mente at den tidligere presidenten oppfordret til og glorifiserte vold på sine sosiale medier-plattformer.(nettavisen, 2021).

Trump utestengt fra Twitter

Donald Trump hadde over 88.7 millioner følgere da kontoen ble sperret, og over 56.572 av hans meldinger ble slettet. Den tidligere presidenten brukte plattformen til å presentere politikk, utfordre motstandere, fornærme fiender, rose allierte og til å spre desinformasjon, oppsummerer nyhetsbyrået AP.  Den 9 januar ble Trump sin Twitter konto stengt permanent på grunn av risiko for ytterligere oppfordring til vold etter at hans støttespillere onsdag den 6 januar stormet Kongressbygningen i Washington D.C. Twitter mener det er sannsynlig at meldingene Trump skrev i forkant av hendelsen kan inspirere andre til å gjenskape voldshandlingene som fant sted 6 januar. Han er også for øyeblikket utestengt fra Youtube, Twitter, Instagram og som nevnt tidligere Facebook. (Nettavisen, 2021)

Ytringsfrihet eksisterer ikke

I sammenheng med utestengelsen av Donald Trump uttaler sønnens president utestengelsen som galskap, og trekke paralleller til overvåkingssamfunnet i George Orwells dystopiske roman «1984», hvor staten har full kontroll over innbyggernes handlinger og tanker. Ettersom den tidligere presidenten fortsatt er utestengt fra nett-gigantene har han opprettet sin egen nettside DonaldjTrump.com, hvor han publiserer sine meninger og selger supporterutstyr.

Igjennom bruken av de ulike plattformene blir en konstant påvirket i den retningen plattformen observerer dine interesser og handlinger. Ved å benytte sosiale medier som eneste form for å holde seg oppdatert på nyheter som skjer i verden vil du ikke få hele bilde av saken ettersom mediene viser kun det de tror du vil se. Mediene viser deg en side av saken og det er viktig å lese seg opp andre steder enn kun sosiale medier. Som tidligere nevnt er et eksempel på hvordan sosiale medier kan være med å påvirke i det negative er hendelsen hvor de stormet Kongressen 6 januar 2021, hvor daværende president skrev på plattformen Twitter og påvirket tilhengerne til å møte opp der, og deretter holdt en fremprovoserende tale som førte til voldshendelse og 5 dødsfall. Jeg synes det er bra at nett-gigantene tar ansvar å stenger ute en mann med så mye makt og med mange tilhengere som har en evne til å påvirke mange i den retningen han ønsker. Hendelen 6 januar er et godt eksempel på at det stemmer. For å svare på spørsmålet om sosiale medier er en pålitelig nyhetskilde vil jeg etter å ha undersøkt og lest meg opp på hvordan plattformene fungerer svare nei. Jeg vil ta alt jeg ser og leser på de ulike sosiale medier-plattformene med en klype salt, for det er ofte bare litt av saken og mediet viser deg kun det den tror du vil interessere deg for.

  • Lotte

Litteraturliste

Stormingen av den amerikanske Kongressen https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021 Funnet 26/5

Trump utestengt fra Twitter
https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920 Hentet 31/5

Statistikk fra 2017
https://ndla.no/nb/subject:14/topic:1:185993/resource:1:183255?filters=urn:filter:94dfe81f-9e11-45fc-ab5a-fba63784d48e Funnet 26/5

Facebook annonsene fra Trump
https://www.ft.com/content/d794197a-3b1b-4d6b-8b01-291537003c42funnet 26/5

The Social Dilemma – Docucdramafilm fra 2020

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.