Da er påskeferien offisielt over og vi er i gang med del tre i fordypningsfaget Varehandel: bærekraftig og digitalt, hvor vi har blitt satt sammen med klassen Digital markedsføring. Vi har i den forbindelse blitt bedt om å lage egne blogger, noe som er veldig spennende, men samtidig veldig utenfor min komfortsone. Denne modulen vil omhandle e-varehandel med foreleseren Karl Philip Lund. Ukene fremover kommer jeg til å oppdatere bloggen jevnlig med ulike spennende temaer innenfor blant annet det å utvikle og lansere en nettbutikk. Det første temaet jeg skal ta for meg er OKR, hva det er og hvordan du og din bedrift kan komme i gang med OKR.

«OKR- ideer er enkle. Gjennomføring er vanskelig».

Så hva er egentlig OKR?

OKR en forkortelse for Objective, Key Results. Som er et enkelt styringssett som knytter målene til selskap, team og medarbeiderne sammen for å kunne omsette strategi i målbare resultater. OKR prosessen benyttes for å sette høye mål, sikre kontinuerlig fremdrift og holde fokus på de viktigste aktivitetene til enhver tid. Objective er retningen, key results er hvordan du skal komme deg ditt.

Lettere sagt kan man si at OKR handler om å svare på to grunnleggende spørsmål i alle ledd i organisasjonen hvert kvartal.

 • Objective: Hva ønsker du å oppnå?
 • Key results: Hvordan har du tenkt å komme deg ditt?

Ved å besvare de to spørsmålene i hvert kvartal tvinger du frem tydelige prioriteringer og riktig fokus i bedriften. Nå ansatte besvarer spørsmålene og gjør sine mål synlige for alle andre i organisasjonen dannes en sosial og transparent kontrakt mellom de ansatte. En sosial kontrakt som knytter personlige mål med bedriftens.

Sett i praksis bruker vi det her ubevist der jeg jobber, som er en klesbutikk på kjøpesenteret Fornebu S, hvor vi jobber mot å slå spesifikke budsjetter både dag, uke og månedsbudsjett. Budsjettene blir satt etter hva vi omsatte for det tidligere året, og dette bidrar til å skape engasjement, fokus og motivasjon. Vi blir også målt på gjennomsnittssalg.  Dersom vi ikke hadde hatt noe å strekke oss etter eller noe mål for dagen hadde jeg nok blitt veldig demotivert og miste den driven, fordi dersom det ikke er noe mål og strekke seg etter, vet man ikke hva man skal strekke seg etter heller. Merker dette på dager i starten av en ny måned om butikksjefen ikke har hatt tid til å få lagt inn budsjettet, da står budsjettene kun på 0 og vi bare selger det vi kan den dagen, men er ikke den driven for å slå fjoråret for vi har ikke noe budsjett å måles oss med.

Hvorfor bruke OKR?

Viste du at kjente selskaper som Netflix, Spotify, Google og Amazon bruker OKR?

OKR er en enkel måte å styre et selskap, og bidrar til tydelighet, fokus, økt engasjement og høyere gjennomføringskraft! Det er viktig at du bestemmer deg for hva du ønsker å oppnå og hvordan du har tenkt til å få det til. Det er derfor viktig med et overordnet mål, samt delmål som SMART-mål som står for spesifikke, målbare, oppnåelig, relevante og tidsbestemte mål.

Det er hovedsakelig 4 fordeler med å benytte OKR:

 1. De viktigste målene i bedriften kommer til overflaten.
 2. Alle i bedriften får vite hva som er viktig
 3. Du får vite hvordan alle ligger an i forhold til målene
 4. Alle i bedriften vet hva som foregår

Så hvordan kan din bedrift komme i gang med OKR?

For å lykkes med å innføre OKR i en organisasjon, anbefaler erfarne eksperter å begynne i et lite team, f.eks, i en ledergruppe eller i et team med noen som liker å teste ut nye ting og/eller der det er høy grad av tillit. Test ut teamet i et kvartal – se hvordan det går.

Dette er en 8-stepp guide til hvordan en bedrift kan komme i gang:

 1. Send ut litt nyttige lenker til nøkkelpersoner i bedriften, f.eks. en Norsk artikkel om OKR, John Doerr Ted-video (Han har skrevet en overordnet bok om OKR «Measure what matters») og fortelle om firmaer som allerede bruker OKR.
 2. Snakk om OKR i grupper på 2-3 personer. Trigg nysgjerrigheten og skap internt engasjement
 3. Dra på et infoforedrag om OKR
 4. Avtal en 2-timers workshop
 5. Avtal hvordan dere skal skrive ned OKR
 6. Avtal hvordan dere skal rapportere ukentlig
 7. Avtal et diskusjonsmøte halvveis i kvartalet
 8. Presenter for hverandre i slutten av kvarta

Egne tanker + oppsummering

For å oppsummere er OKR et styringssett som går ut på å svare på to grunnleggende spørsmål som tar for seg hva du ønsker å oppnå og hvordan du skal klare å oppnå det. Ved hjelp av OKR vil en organisasjon klare å prioritere det som er viktig, og nedprioritere det som ikke er like viktig. Det vil gi de ansatte en retning om hva bedriften ønsker å oppnå, som vil skape fokus, engasjement, eierskap til arbeidet sitt og høyere gjennomføringskraft. Mange bedrifter benytter en lignende form for OKR uten å være klar over det, men vil nok få en større nytte av det hadde satt seg inn i det. Vi skal gjennomføre en prøvelse på OKR gjennom undervisningen nå ved hjelp av nettsiden Basecamp.com i forbindelse med utvikling og lansering av nettbutikk.

Har dere erfaring med OKR?

Kilder:

https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/ Lesedato: 07.04.21

https://inevo.no/bedrifter-som-benytter-okr/ Lesedato: 07.04.21

Du vil kanskje også like...

1 kommentar

 1. Veldig fint første innlegg, lotte!

  Dette er godt skrevet, veldig forståelig, og interessant å lese 🙂 Bra jobba!

  Ettersom dette er første innlegg, så har jeg noen innspill til forbedringspunkter jeg ønsker at du ser på og tar med deg videre:

  1. Bilder: Jeg vil gjerne se bilder i de kommende innleggene dine, da det gir et bedre visuelt uttrykk for leseren, og kan dele opp teksten på en fin måte.

  2. Kilder: Det er bra at du har lagt ved oppsummert kildeliste i slutten av innlegget. Til neste gang er et tips å bruke hyperlink når du legger ved kilde i teksten, slik at du slipper å lime inn referansen i løpende tekst. Da kunne du brukt hyperlink på «superoffice» i stedet, som ville blitt bedre visuelt.

  Men kilder er veldig viktig, og i teksten ser jeg ingen. Det holder ikke å legge ved kilde i slutten av innlegget, om du ikke viser til det løpende i teksten. Dette blir på samme måte som når du skriver en eksamensoppgave eller annet. Når du refererer i løpende tekst kan du også bruke hyperlink, sånn at leseren enkelt kan trykke seg inn på lenken direkte 🙂

  Til neste gang anbefaler jeg deg å sjekke ut disse innleggene:
  1. https://www.studentassistentene.no/2021/01/05/hvordan-skrive-et-godt-blogginnlegg/
  2. https://www.studentassistentene.no/2021/02/17/hvordan-kildehenvise-riktig-hver-gang/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.